Ny Båt?

Vilken känsla att köpa en ny båt (bättre begagnad)! En kombination av glädje och magsår.

Men först lite bakgrund. Min fru och jag har pratat i något år om att vi skulle byta båt från vår nuvarande Albin Delta till något som är lite större, framförallt så att våra barn skulle kunna få varsin hytt. Så planen var att hitta någon lämplig 35-36 fotare med dubbla akterhytter. Vi trivs med dinett-lösningen som vi har på Deltan så det ville vi ha på nästa båt. Det begränsar utvalet helt klart. Vi tittade på ett antal båtar utan att hitta något som vi blev kära i. Jag råkade se att det fanns en äldre Bavaria 41 Holiday till salu tidigt under våren 2017, men den kändes för stor även om den var otroligt fin invändigt. Så till och börja med visade jag inte ens den för min fru.

Framåt april så visade jag annonsen för henne och hon tyckte likadant, ”jättefin men så stor båt skall vi väl ändå inte ha”.

Men den började växa på oss, jag tog kontakt med mäklaren den 29 maj och fick stort antal bilder på båten. Dessa bilder har jag nog tittat på ett antal hundra gånger.

Fick kontaktuppgifter till säljaren och ringde honom.

NU började det blir riktigt intressant. Efter ett samtal på nästan en timme så var jag såld.

Varför det?

Jo, denna båt hade tydligen brunnit i maskinrum 2012. Dåvarande ägarens försäkringsbolag löste in båten. Båten togs då över av Orust Yacht Center som gjorde bedömningen att de skulle kunna renovera den, men dom skulle inte få igen pengarna.

En av de anställda på Orust Yacht Center, Mats Johansson, tog över båten och bestämde sig för att renovera den på fritiden. Mats, som har varit båtbyggare under 40 år, tog in båten i hans uppvärmda båthall och där har han renoverat båten under åren 2013-2017.

Mer om renoveringen och båtens nuvarande skick i kommande inlägg.

Vi åkte ner hela famlijen för att titta på båten och blev helt sålda. Vi tog även ut båten för en kort tur så jag fick känna lite hur det var att hantera en 40-fotare. En av frågetecknen jag hade var om motorn med dess ”Kiwi-prop” var tillräcklig för denna båt. Min känsla var att det var fullt tillräckligt och båten var lätt att hantera med dess stora bogpropeller. Det är klart att 10hk till hade varit trevligt men den har ungefär samma vikt-hk förhållande som Deltan har vilket har varit tillräckligt.

Så vi bestämde oss för att anlita en besiktningsman för att gå igenom båten. Efter en gedigen genomgång av båten så kom säljaren och jag överens om ett pris och det blev affär.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.