Ny elpanel

Elpanelen i båten är något som jag visste att jag ville byta ut redan när jag köpte båten. Panelen var orginal till stor del och hade både DC och AC i en salig blandning. Det funkade generellt men var inte förtroende ingivande.

Här är en överblicksbild på hur instrumentpanelen vid navbordet så ut när vi köpte båten.

Elpanel ”före”

Så här såg det ut bakom kulisserna. Det är väldigt smidigt att det går enkelt att blocka bort hela modulen vilket gör det lättare att meka.

Min tanke var att uppdatera både elpanelen men också övrigt som finns vid navbordet. Planen som jag skissade på syns på bilden nedan.

Hela högra sidan blir dedikerade till el. Högst upp så offrar jag den lilla hyllan och monterar en stor Blue Sea panel här. Denna panel blir i huvudsak inriktad på allmänna strömbrytare men den mindre panelen längst ner blir i huvudsak inriktad på båtens elektronik.

Längst till höger är ett antal signallampor och strömbrytare för att styra 230V systemet. Mer om 230v systemet i ett annat inlägg.

Under den lilla elpanelen är det en USB uttag för laddning samt reglaget för värmaren

På hösten 2017 så var min fru och jag i USA och då passade jag på att köpa 2 st elpaneler från Blue Sea. Det blev en ”8023” med 8 st strömbrytare och en ”8377” med 16 brytare. Dessa kostade ungefär hälften av vad dom kostar i Europa.

Jag började med att rensa bort sådant som jag ville ta bort samt skruva upp 3 st vitmålade plywoodskivor för att underlätta monteringen av nya saker. Efter att ha städat lite och satt upp ett antal kopplingsplintar så blev resultatet så här:

Det blev 2 kopplingsplintar för den övre elpanelen och en för den nedre.

Så här blev slutresultatet:

Ny elpanel Bavaria 41H
Ny elpanel Bavaria 41H

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.